Todistaa

Moni varmasti muistaa 1980-luvun puolivälistä elokuvan Todistaja. Siinä murhaa tutkiva poliisi yrittää suojella tapauksen ainoata silmännäkijää, nuorta amissipoikaa, joka väittää murhaajan olleen poliisi.
Elokuvassa 80-luvun maailmassa elävä poliisi meni tähän tehtävään amissikylään ja kahden erilaisen maailman ristiriita oli ihmisiä repivä. Tiukan uskonnollisen maailman ja jumalattoman maailman törmäys.

Sana todistaa ”osoittaa jonkin olevan totta, näyttää toteen”. Meillä Suomessa tuo sana on hyvin monimerkityksellinen. Se liittyy matematiikkaan, logiikkaan, oikeustieteeseen ja kristinuskoonkin.
Joissain kristillisissä piireissä pidetään todistuspuheenvuoroja, joissa kerrotaan tapahtumista, joissa puhuja kokee Jumalan häntä ohjanneen. Sana todistaa ei ehkä ole kaikkein myötämielisin sana käytettäväksi suomenkielessä.

Ja mitä ihminen voi Jumalasta todistaa? Kertominen Jumalasta aiheuttaa ristiriitaa ympäristössä, jossa elämme. On aina aiheuttanut. Varsinkin nyt kun valtiovaltakin on päättänyt suojella yksilöä moiselta puheelta. Siksikö, että sana hyväksymisestä ja rakkaudesta ei jätä kylmäksi. Mitä vielä pitää Jumalasta todistaa?
Antti Lapinoja.Miten ihminen voi?

Antti Lapinoja
Lohtajan seurakunta
antti. lapinoja@evl.fi

Sunnuntai 22.1.
Joh. 4:39-42

Monet tuon Samarian kaupungin asukkaista uskoivat Jeesukseen kuultuaan naisen todistavan: ”Hän kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt.” Kun samarialaiset tulivat Jeesuksen luo, he pyysivät häntä jäämään kaupunkiin, ja hän jäikin sinne kahdeksi päiväksi. Yhä useammat uskoivat Jeesukseen kuultuaan hänen itsensä puhuvan, ja he sanoivat naiselle: ”Nyt emme enää usko vain sinun puheesi perusteella. Me olemme nyt itse kuulleet häntä ja tiedämme, että hän todella on maailman pelastaja.”