Aarre taivaassa

Isäntä palkkasi taloon uuden rengin ja kehuskeli tälle laajasti, mitä kaikkea hän omistaa, peltoja ja metsää satoja hehtaareja, koneita, autoja ja muuta tavaraa yllin kyllin. Hän oli kylän rikkain mies.

Yöllä isäntä näki painajaisunta, jossa yhä uudestaan toistui sana ”tänä yönä kuolee tämän kylän rikkain mies”. Mitä useammin uni toistui, sitä levottomammaksi isäntä tuli. Lopulta hän nousi ylös ja soitti naapuriin, koska ajatteli, että ehkä tämä oli sittenkin rikkaampi kuin hän. Mutta naapuri nukkui turvallisesti ja oli ärtynyt, kun hänet herätettiin. Aamulla isäntä heräsi kuten muinakin aamuina. Hän piti unta jonkinlaisena houreena.

Mennessään herättämään uutta renkiä isäntä havaitsi, että tämä oli yön aikana kuollut. Tyynyn alta löytyi Raamattu, joka oli auki tällaisesta kohdasta: ” Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on sydämesi.” (Matt. 6:19-21)
     
Tämän tarinan mukaisesti ihmisen sydämen aarteet ovat joko täällä maan päällä tai taivaassa. Taivaan aarteet ovat meillä, kun uskomme Jeesukseen. Sinulla on taivaan aarteet hänen kauttaan kuten tuolla rengillä, joka kuoli uskossa Jeesukseen Kristukseen. Ne aarteet on annettu sinulle kasteesi hetkellä. Silloin tulit Jumalan omaksi. Kristuksen lunastustyö tuli koskemaan sinua nimeltä mainiten.

Herra tahtoo, että pysymme hänen ominaan läpi elämän. Aikuisena maalliset, rahaan ja omaisuuteen liittyvät, asiat ovat iso osa jokaisen elämää. Siksi juuri aikuisuuden ja työn vuosina on tärkeää säilyttää usko. On tärkeää säilyttää usko Jeesukseen. Silloin taivaan aarteet säilyvät sydämissämme tärkeimmällä sijalla.
     Emme tiedä, milloin kuolemme. Emme tiedä, milloin kaikki maallinen jää tänne. Mutta Jumala tietää sen. Koko elämämme, kuten myös sen päättyminen, on hänen hyvissä käsissään. Älä siksi kiinnitä sydäntäsi tämän maan rikkauteen, vaan Jumalaan ja taivaaseen. Hoida työsi ja taloutesi hyvin, mutta älä kiinny siihen. Älä himoitse rahaa äläkä omaisuutta.

Jeesus kuvaili oman aikansa tyypillisiä omaisuuteen liittyviä arkihuolia. Koi turmeli hienot vaatteet ja matot. Metalliastiat ruostuivat. Rahat ja taide-esineet houkuttelivat murtovarkaita.
    Myös meidän aikanamme maalliseen omaisuuteen liittyvät monet huolet. On riskejä ja vaikeuksia säilyttää omaisuus ja kartuttaa sitä. Niinpä meidän on toimittava tunnollisesti ja ahkerasti, tehtävä parhaamme ja pyydettävä Jumalan siunausta maalliseen elämäämme. Se on hyvää, mutta rajallista elämää.

Tärkeintä on asenne. Olemme täällä maan päällä vain tilapäisesti. Tämä on kyllä Taivaallisen Isämme antamaa hyvää elämää, mutta suurimmat aarteemme eivät ole täällä. Ne ovat taivaassa. Se täytyy jokaisen muistaa.
    
Mitään muuta täysin varmaa omaisuutta ei ole kuin se, mikä on taivaassa. Kun Jumala on antanut sinulle kasteen lahjan ja uskon lahjan, hän on antanut sinulle kuin silmät, joilla näet valon. Uskon silmillä näet taivaan valon. Näet sen jo täällä maan päällä, elämän keskellä. Taivaan valo valaisee sinua silloinkin, kun täällä on hankalaa. Se valaisee silloinkin, kun täällä on köyhää ja kaikkea puuttuu.

Jeesus puhuu ihmisen sydämen suhteesta Jumalaan vertaamalla sitä silmään. ”Silmä on ruumiin lamppu. Jos silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Jos silmäsi ovat huonot, koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, millainen onkaan pimeys.”

On kysymys sydämen suhteesta Jumalaan. Silmä ottaa vastaan valon, aistii sen ja saa aikaan, että koko ruumis elää ja liikkuu valossa. Sielun silmä on Jumalan näkemisen kyky. Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Olemme saaneet kyvyn tajuta Jumalan läheisyyttä, puhua hänen kanssaan, tuntea vastuumme, tulla hänen rakkautensa valtaamaksi.

Jos tämä silmä turmeltuu, kaikki on pilalla. Ihminen elää pilkkopimeässä ja on menettänyt elämän ja olemassaolon tarkoituksen.
    
Ole kiitollinen siitä, että uskolla näet Jumalan, Jeesuksen ja taivaan. Jos menetät uskon, on kuin silmäsi peitettäisiin. Ja ajattele: tässä maailmassa on ihmisiä, jotka eivät tätä valoa näe. Heitä on Suomessakin. Heitä voi elää myös sinun lähelläsi. Siksi sinun, minun ja jokaisen kristityn tehtävä on todistaa Jeesuksen Kristuksen valosta, jotta se tavoittaisi yhä useammat.

Herra itse vahvistaa meitä tänäänkin niin, että kiinnitämme sydämemme taivaaseen. Hän vakuuttaa, että siellä on aarteemme. Hänen voimansa ja rakkautensa suuruus vaikuttaa meissä niin, että palvelemme häntä emmekä mammonaa. Hän saa meissä aikaan halun ja voimaan todistaa toisillekin Herrastamme Kristuksesta.
    
On kuten hengellisessä laulussa sanotaan: ”En voi rikkaammaksi tulla, kaikki Kristuksessa on. Taivas aarteineen on mulla, kun sain Herran suosion.”
 ”Aarrettani ei syö ruoste, eivät varkaat varasta. Koi ei päästä voi sen luokse, ei se koskaan katoa. Se on Herran huomassa parhaimmassa suojassa.”    

Kaustisen ja Ullavan seurakunnan kappalainen Kai Tikkakoski.
Kappalainen Kai Tikkakosken saarna sunnuntaina 12.9.2021 Kaustisen ja Ullavan kirkoissa.

16. sunnuntai helluntaista, liturginen kuva, käsi ja kesäinen luonto.

 

Raamatunkohta

16. sunnuntai helluntaista
Matteus 6:19-24

     Jeesus sanoo:
     ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.
     Silmä on ruumiin lamppu. Jos silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Jos silmäsi ovat huonot, koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, millainen onkaan pimeys!
     Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.”