Tyttöjä korttelin koulussa Mauritaniassa.

 

 

Lähetystyö

Evankeliumi, eli sanoma Jeesuksen pelastavasta työstä kuuluu maailman kaikille ihmisille. Lähetystyö pohjautuukin Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn.

Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.
Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.
Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea,
mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.
(Matt 28:19-20)

Vieläkään kaikki ihmiset eivät ole kuulleet ilosanomaa, joten edelleen lähetystyötä tarvitaan. Lähetyksen tehtävä ei ole käännyttää ihmisiä väkisin, vaan tuoda Raamatun sanoma jokaista ihmistä lähelle, kuin kurotusetäisyydelle. Enää emme onneksi elä ristiretkien aikaa, vaan sanoma rakastavasta Jumalasta tulisi olla ihmisen itsensä löydettävissä, koettavissa ja elettävissä. Samalla kun sanoma etenee, myös kristillinen rakkaus pyrkii tekemään hyvää, nousemaan sortoa vastaan ja auttamaan niitä, jotka ovat kaikkein huonoimmassa asemassa. Lähetystyö sisältää siis aina myös kansainvälistä diakoniaa.

Kuinka lähetystyötä tehdään?

Käytännössä lähetystyö on Raamatun sanan opettamista, julistamista, seurakuntien perustamista, jumalanpalveluksien pitämistä, ihmisten kohtaamista, kirkkojen rakentamista, opastusta, pappien ja diakonien ja muiden työntekijöiden kouluttamista, rahallisen avun etsimistä, kummiohjelmien aloittamista, diakoniatyötä, koulujen rakentamista, opettajien kouluttamista, elokuvien näyttämistä siellä, missä lukutaitoa ei ole, tv- ja radio-ohjelmien valmistamista...

Miten voi tukea lähetystyötä?

Lähetystyötä voi tukea taloudellisesti esim. lahjoittamalla kolehtiin, kirkkojen lähetyskynttelikköön, osallistumalla lähetyslounaalle tai kirkkokahveille, ostamalla arpoja tai tulemalla myyjäisiin. Jokaista lähetysjärjestöä voi myös tukea suoraan heidän nettisivuiltaan löytyvien tilinumeroiden kautta tai ostamalla järjestöjen tuotteita.

Lähetyskynttelikkö löytyy sekä Kaustisen että Ullavan kirkoista. Ostamalla kynttilän tuet lähetystyötä. Sytyttäessäsi kynttilän voit rukoilla lähetystyön, oman itsesi, läheistesi tai jonkun muun tärkeän asian puolesta.

Myös vapaaehtoistyö on lähetyksen tukemista: tilaisuuksiin leipominen, arpavoittojen lahjoittaminen, lähetyslounailla avustaminen, Tapulikahvilassa työskenteleminen, kirkkokahveilla kahvin kaataminen, rahastajana toimiminen, Meiltä maailmalle- iltaan mukaan tuleminen tai sen järjestäminen, sosiaalisessa mediassa lähetystyöstä tykkääminen, uutisten ja tapahtumien eteenpäin linkittäminen...

Ja ennen kaikkea lähettien ja heidän työkentillään kohtaamiensa ihmisten puolesta rukoileminen!

Maksutiedot lähetystyön tukemiseen

Suomen Lähetysseuran tilinumero: FI25 8000 1600 0607 10
viite 1074 7950 0976 9556 Juhaninmäet, Tansania
MOBILE PAY-numero: 11084
Rahankeräyslupa RA/2020/1538, myönnetty 1.12.2020, voimassa toistaiseksi, koskee Manner-Suomea

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) tilinumero: FI13 8000 1500 7791 95
viite 10000 06403 31001 16512 Mirjam Harju, Japani
viite 10054 51403 32581 00510 Sudanin työ
MOBILE PAY -numero: 77536 Mirjam, 69761 Etelä-Sudan/Sudan
Rahankeräyslupa RA/2021/1127, myönnetty 10.9.2021, voimassa toistaiseksi, koskee Manner-Suomea

Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen tilinumero: FI14 5043 1920 0034 52
viite 20310 Sakari Heinosen kannatukseen
Rahankeräyslupa RA/2021/1202, lupa myönnetty 24.9.2021, voimassa toistaiseksi, koskee Manner-Suomea

Miksi meidän pitää antaa omastamme muihin maihin?

Ensinnäkin: Jeesus käski. Toiseksi, meiltä Suomesta voidaan viedä monenlaisia eväitä niihin maihin, joissa koulutus ei ole meidän tasoamme. Hyvä esimerkki tästä on Nepaliin viety koulutus lastensuojeluasioista. Olemme monessa mielessä muita maita edellä, ja on Jumalan armoa, että voimme jakaa tästä hyvästä muillekin. Lähetystyössä pyritään siihen, että seurakunnan synty ja toiminta mahdollistetaan siten kuin se minkäkin maan kulttuuriin luonnollisesti istuu. Maan oma väki on rakentamassa omaa kirkkoaan, myös toimistoissa. Tarkoitus on luoda itsenäisiä kirkkoja ja seurakuntia, jotka jossain vaiheessa eivät ole enää ulkomaisesta avusta riippuvaisia. 

Kuka voi lähteä lähetystyöhön?

Tänäkin päivänä tarvitaan sekä niitä, jotka lähtevät lähetystyöhön että niitä, jotka jäävät kotimaahan lähettämään eli rukoilemaan ja tukemaan lähetystyötä kukin omien voimiensa ja kykyjensä mukaan.

Lähtijät eli lähetit eli lähetystyöntekijät ovat monen alan ammattilaisia. Sieltä löytyy pappia, kanttoria, nuorisotyöntekijää, puuseppää, kirvesmiestä, parturi-kampaajaa, opettajaa, sosionomia, matikan opettajaa, tiedottajaa... Eli periaatteessa kuka tahansa voi tulla lähetiksi.

ähetiksi tuloa varten käydään lähetysjärjestöjen järjestämä kurssi, jonne on haku. Tämän jälkeen arvioidaan lähtemisen mahdollisuudet. Lähetti tarvitsee myös tukirenkaan Suomessa eli nimikkoseurakunnat. Varsinaiseen työhön lähteminen usein vaatii parin vuoden kielikoulun käymisen ennen varsinaisen työn aloittamista. Työkaudet ovat yleensä 2-4 vuoden mittaisia, ja mielellään tietenkin toivotaan pitkäaikaisia tehtäväänsä sitoutuvia lähettejä. Toki mahdollista on lähteä myös vapaaehtoistyöhön tai lähetystyöharjoitteluun lyhyemmäksi aikaa. Näistä saat lisätietoa lähetysjärjestöjen nettisivuilta.