Nuoria järven rannalla ilta-aurigossa.

 

Rippikoulu

Rippikoulu on nuoren kasvun paikka. Itsensä ja Jumalan kohtaamisen paikka. Rukouksen ja uskonelämän opettelun paikka. Rippikoulu on nuorta itseään varten.

 

Rippikouluvuosi sisältää kolme vaihetta

Koko rippikoulun ajan osallistutaan oman seurakunnan toimintaan ja siellä uskon todeksi elämiseen. Etukäteispäivissä tullaan tutuksi oman leirin ryhmän ja työntekijöiden kanssa.

Leirillä tai päiväriparin opetuspäivissä käydään läpi kristillisen uskon tärkeimmmät asiat, tutustutaan Kolmiyhteiseen Jumalaan ja eletään viikko yhdessä toisten kanssa välillä hauskutellen ja välillä hiljentyen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, joka on uskon vahvistamista, antaa oikeuden kirkolliseen vihkimiseen ja kummin tehtävään.

Kaikkien ei ole helppo sopeutua leirielämään. Mikäli haluat käydä rippikoulun, mutta sinusta tuntuu ettei leiristä tule mitään, ota yhteyttä niin mietitään voisitko käydä rippikoulun muulla tavoin.

 

Osallistuminen seurakunnan toimintaan tekee seurakunnan tutuksi

Merkinnät

Rippikouluvuoden aikana nuori osallistuu seurakunnan toimintaan ja kerää siitä vapaastivalittavia merkintöjä merkintäkorttiin. Osa merkeistä kerätään rippileirin lähijaksojen jälkeen, jolloin nuori on toivottavasti saanut uusia kavereita ja ymmärtää paremmin tilaisuuksien sisältöä.

Etukäteiskokoontumiset

Kotikirkko tutuksi-päivässä koko muun kirkkoväen kanssa tutustutaan jumalanpalveluksen saloihin, Tutustumisillassa tutustutaan oman rippileiriryhmän isosiin ja nuorten toimintaan ja Opetuspäivä koko porukalle sisältää ensiaskeleita rippikoulutunteihin ennen rippikoulun intensiivijaksoa.

 

Konfirmaatio huipentaa rippikouluvuoden

Rippikoulun suorittaminen

Kun rippikoululainen on kerännyt kaikki merkinnät, osallistunut etukäteiskokoontumisiin ja opetuspäiviin (leiri), on hän suorittanut koko rippikoulun oppituntimäärän. Nyt rippikoululainen ymmärtää kristinuskon sisältöä ja hänet voidaan konfirmoida! Rippikoulusta vastaava pappi arvoi rippikoululaisen oppimista ja kristillisiä taitoja ja tietoja ennen konfirmaatiota. Konfirmaatio ei ole pakollinen, mutta siihen osallistuminen edellyttää rippikoulun hyväksyä suorittamista.

Konfirmaatio

Konfirmaatio on hieno juhlahetki seurakunnan pääjumalanpalveluksen yhteydessä. Siellä läsnä ovat rippikoululaisen perhe ja kummi. Yksi kummeista osallistuu oman kummilapsen siunaamiseen konfirmaation yhteydessä. Konfirmaation jälkeen nuori saa osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, mahdollisuuden kristilliseen vihkimiseen sekä oikeuden toimia kummina. Konfirmaatiopäivänä seurakunnan työntekijät ja isoset voivat toivottaessa vierailla konfirmoidun nuoren juhlissa.

Värikäs Raamattu ja nuoren lakatut kynnet.

Viestintäkanavat

Facebookissa Kaustisen ja Ullavan seurakunta
Instagramissa @luolanurkka
Leiriryhmien whatsapp-ryhmät, jotka luodaan tammikuussa

Joihinkin rippikoulua koskeviin kysymyksiin saat tietoa usein kysytyistä kysymyksistä.

Seurakunnan aikuisia kutsumme esirukouksiin nuorten puolesta, jotta rippikouluvuosi voisi olla uskon vahvistumisen ja aikuistumisen aikaa.

 

Ehtoollinen rippikoulussa

Nykyisen rippikoulusuunnitelman myötä ehtoollisen viettäminen yleistyy jo riparin aikana ennen konfirmaatiota. Rippikoulusuunnitelmassa sanotaan:
Rippikoulun juuret ovat itsenäiselle ehtoolliselle valmistamisessa. Lapset voivat vanhempiensa tai muiden kristilliseen kasvatukseen osallistuvien kanssa osallistua ehtoolliseen. Näin myös rippikoululaiset saavat rippikoulun aikana osallistua ehtoolliselle yhteisessä jumalanpalveluksessa rippikoulunsa ohjaajan kanssa. On suositeltavaa, että rippikouluryhmä osallistuu ehtoolliselle useamman kerran rippikoulun aikana. Tällöin ehtoollisopetusta annetaan jo rippikoulun alkuvaiheessa. [...] Ehtoollinen perustuu vapaaehtoisuuteen ja ehtoollispöytään voi tulla myös ottamaan vastaan siunauksen.

Jo rippikoulun aloitusmessussa loppiaisena kutsumme riparin aloittavia, vanhempia, kummeja ja perheenjäseniä saapumaan yhdessä ehtoollisen viettoon. Samoin keväällä pidettävissä jumalanpalveluspäivissä ja riparien päätösmessuissa. Riparilaiset joko siunataan tai he ottavat vastaan ehtoollisen. Kun ehtoollisen merkityksestä on kerrottu, myös ehtoollisen vastaanottaminen on mahdollista. Kumpi tahansa vaihtoehto, siunaaminen tai ehtoollisen nauttiminen, on hyvä. Alttarilta saamme Jumalan rauhan ja anteeksiantamuksen ilon. Toivomme, että moni löytää alttarilta voiman lähteen, jonne saapuu mielellään usein.

 

Rippikouluvuosi 2021 - tärkeitä päivämääriä 

(päivitetty 13.10.2020)

Marraskuu 2020

Rippikoulun infokirje saapuu kotiin koulun tai postin kautta rippikouluikäryhmälle. Mikäli et kuulu ikäryhmään (vuonna 2021 15 vuotta täyttävät), mutta haluaisit tulla rippikouluun, voit tilata infokirjeen kirkkoherranvirastosta. Aikuisena rippikouluun tulevia pyydetään myös ottamaan yhteyttä kirkkoherranvirastoon aikuisrippikoulun järjestämiseksi.

Rippikouluun ilmoittautuminen on käynnissä nettisivujen kautta jouluun saakka. Tässä ilmoittautumisessa seurakunta saa rippikoululaisesta perustiedot ja myös toiveen siitä, mihin rippikouluryhmään nuori ensisijaisesti haluaisi. Kaikkia toiveita ei pystytä täyttämään. Ilmoittautumisajan päätyttyä seurakunnan työntekijät jakavat rippikouluun ilmoittautuneet mahdollisuuksien mukaan toiveet huomioon ottaen rippikouluryhmiin.

Vuonna 2021 teemme yhteistyötä Halsuan seurakunnan kanssa siten, että valittavana on kolme rippikouluryhmää.
Kaksi leiririppikoulua pidetään Nuolisessa. Halsuan seurakunnan kanssa järjestetään kolmas yhteisripari, jonne mahtuu 5-8 nuorta Kaustiselta ja Ullavasta. Mikäli kaikki ilmoittautuneet kuitenkin mahtuvat Nuolisen leireille, emme osallistu Halsuan leirille. 

Tammikuu 2021

Rippikoulun Starttimessu on loppiaisena keskiviikkona 6.1. Kaustisen kirkossa klo 10. Tänne kutsumme tässä tilanteessa rippikoululaisen lisäksi vain yhden aikuisen perheestä (äiti, isä, isovanhempi tai kummi) Mikäli koronatilanne sallii, järjestämme jumalanpalveluksen jälkeen keittolounaan ja Riparistartin Kaustisen seurakuntakeskuksessa. Siellä mahdollistuu tarkempi rippikouluvuoden tarkastelu valkokankaalla. Mikäli emme voi kokoontua lounaalle, pidetään typistetty tilaisuus kirkossa tai striimattuna. Toivomme, että perheet tarkistavat tilaisuuden luonteen vuoden vaihtuessa. Sen voi tarkistaa tältä sivulta, tapahtumakalenterista tai Instagramista @luolanurkka.

Kinkerit järjestetään alkuvuodesta ja niihin rippikoululaiset perinteisesti osallistuvat. Tälle sivulle tulee loppuvuodesta lista kinkereistä seurakunnassamme. Rippikoululaiset voivat osallistua mille kinkereille tahansa.

Tammikuu-toukokuu 2021

Rippikoululaiset osallistuvat seurakunnan toimintaan keräämällä merkintöjä merkintäkorttiin.
Seuraavat etukäteiskokoontumiset ovat pakollisia, joten ne kannattaa laittaa ajoissa kalenteriin.
Huomaa, että etukäteispäiviin osallistutaan omien leiriryhmien suunnitelman mukaan.

Kotikirkko tutuksi-päivä 

 • yhteinen kaikille rippikoululaisille
 • valittavissa vapaasti toinen seuraavista:
 • su 7.2. klo 9.30-12.00 Kaustisen kirkko
 • su 14.2. klo 12-14 Ullavan kirkko ja seurakuntakoti
 • mikäli et pääse osallistumaan, kerää ylimääräinen jumalanpalvelus merkintäkortiin

Tutustumisilta 

 • osallistutaan oman ryhmän iltaan
 • vain Nuolisen leiriläiset
 • la 20.3. klo 16.00-19.00 Ripari 1-ryhmälle, Luolassa
 • la 27.3. klo 16.00-19.00 Ripari 2-ryhmälle, Luolassa
 • mikäli ei pääse osallistumaan, kerää ylimääräinen nuortenilta merkintäkorttiin

Helatorstain Opetuspäivä

 • osallistutaan yhteiseen päivään
 • vain Nuolisen leiriläiset
 • to 13.5. klo 12.00-18.00 Nuolisen leirikeskuksessa

Viikonloppuleiri

 • vain Halsuan leiriläiset
 • mikäli menet Halsuan riparille, tämä leiri korvaa Tutustumisilan ja Opetuspäivän
 • pe-su 26.-28.3. Halsuan leiriläiset, leirikeskus Majakka

Kesäkuu-heinäkuu 2021

Ripari 1 Nuolinen:

 • ma-su 14.-20.6. Nuolisen leirikeskus
 • alkaa ma klo 18 ja päättyy su klo 13 messuun Kaustisen kirkossa

Ripari 2 Nuolinen:

 • ma-su 28.6.-4.7. Nuolisen leirikeskus
 • alkaa ma klo 18 päättyy su klo 13 messuun Ullavan kirkossa

Halsuan ripari:

 • ma-su 7.-12.6. leirikeskus Majakka
 • mahdollisuus osallistua konfirmaatioon su 13.6. Halsuan kirkossa
 • mikäli nuori osallistuu konfirmaatioon kotiseurakunnassa, hän voi valita mihin konfirmaatioon osallistuu

Elokuu 2021

Järjestetään kaksi konfirmaatiota Kaustisen kirkossa ja yksi Ullavan kirkossa seuraavasti:

 • konfirmaatio su 1.8. klo 10 Kaustisen kirkossa (huom! tämä päivämäärä oli kotiin mennessä leirikirjeessä väärin)
 • konfirmaatio su 1.8. klo 13 Ullavan kirkossa
 • konfirmaatio su 8.8. klo 10 Kaustisen kirkossa
 • konfirmaatiossa yksi nuoren konfirmoiduista kummeista osallistuu nuoren siunaamiseen
 • mikäli konfirmoitua kummia ei tilaisuuteen ole tarjolla, siunaamiseen voi osallistua myös joku toinen konfirmoitu seurakunnan jäsen

Ilmoittautuminen rippikouluun 2021:
Ilmoittautuminen avoinna 24.11.-24.12.2020.
Saat ilmoittautumislomakkeen auki napsauttamalla tästä. Ohjeita lomakkeen käyttöön löydät tästä.
Rippikoulun infokirjeen voit ladata marraskuun alussa itsellesi tästä (päivitetty 8.11.2020)

Nuoren riparimuistelut

Muistan miten mua jännitti mennä riparille, mietin mitähän tästä oikein tulee. Riparilla puhuttiin paljon elämästä, Jumalasta, myös kuolemasta ja muista vakavista jutuista. Mutta tehtiin paljon muutakin, oltiin vesisotaa ja juteltiin iltaisin. Jotain jäynääkin tehtiin: käpyjä löytyi sängyistä!

Mulla oli heti riparille mennessä semmoinen tosi levollinen olo. Ja vaikka aluksi oli jännittänyt, niin kyllä siltä itkien lähdettiin pois. Kun tulin kotiin, oli tosi tyhjä olo.. Mietin, miksi riparilla oli niin hyvä olla? Olihan siellä kavereita ja ruokaa ja kaikkea.. mutta myös siksi, että Jumala oli siellä läsnä ja sai puhua kaikista itseä askarruttavista asioista. Mulla oli siellä sellainen turvallisuuden tunne. Ja huomaan edelleen silloin kun iltaisin rukoilen iltarukousta, että mulla on yhtä turvallinen olo siinä, kuin siellä riparilla oli.

Puutikuista tehty risti avonaisen Raamatun päällä.

Lisätietoja