Nuoria järven rannalla ilta-aurigossa.

 

Rippikoulu

Rippikoulu on nuoren kasvun paikka. Itsensä ja Jumalan kohtaamisen paikka. Rukouksen ja uskonelämän opettelun paikka. Rippikoulu on nuorta itseään varten.

Rippikouluvuosi sisältää kolme vaihetta

Koko rippikoulun ajan osallistutaan oman seurakunnan toimintaan ja siellä uskon todeksi elämiseen. Etukäteispäivissä tullaan tutuksi oman leirin ryhmän ja työntekijöiden kanssa.

Leirillä tai päiväriparin opetuspäivissä käydään läpi kristillisen uskon tärkeimmmät asiat, tutustutaan Kolmiyhteiseen Jumalaan ja eletään viikko yhdessä toisten kanssa välillä hauskutellen ja välillä hiljentyen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, joka on uskon vahvistamista, antaa oikeuden kirkolliseen vihkimiseen ja kummin tehtävään.

Kaikkien ei ole helppo sopeutua leirielämään. Mikäli haluat käydä rippikoulun, mutta sinusta tuntuu ettei leiristä tule mitään, ota yhteyttä niin mietitään voisitko käydä rippikoulun muulla tavoin.

Osallistuminen seurakunnan toimintaan

Rippikouluvuoden aikana nuori osallistuu seurakunnan toimintaan ja kerää siitä vapaastivalittavia merkintöjä merkintäkorttiin. Osa merkeistä kerätään rippileirin lähijaksojen jälkeen, jolloin nuori on toivottavasti saanut uusia kavereita ja ymmärtää paremmin uskon sisältöä.

Päiväripari osallistuu vapaasti valittavien merkintöjen lisäksi ryhmänä  joihinkin seurakunnan tilaisuuksiin, jotka sovitaan ryhmän kanssa yhdessä.

Etukäteispäivät ovat täsmätietoutta seurakunnan toiminnasta: Jumalanpalvelus tutuksi-päivässä koko muun kirkkoväen kanssa tutustutaan jumalanpalveluksen saloihin, Tutustumisillassa tutustutaan oman rippileiriryhmän isosiin ja nuorten toimintaan ja Opetuspäivä koko porukalle sisältää ensiaskeleita rippikoulutunteihin ennen rippikoulun intensiivijaksoa.

Konfirmaatiot

Kun rippikoululainen on kerännyt kaikki merkinnät ja osallistunut rippileirille tai päiväripariin, eli suorittanut koko rippikoulun oppituntimäärän, arvioi rippikoulusta vastaava pappi osoittaako nuori sellaista kristinopin taitoa ja käyttäytymistä, että hänet voidaan juhlallisesti konfirmoida. Osa arvioinnista tapahtuu jo ripareilla loppukokeen muodossa, mutta lisäksi rippikoululaisten tulee muistaa asiallinen käytös jumalanpalveluksissa ja muissa seurakunnan tilaisuuksissa ja hänen tulee huolehtia itse merkintöjen keräämisestä.

Konfirmaatio on hieno juhlahetki seurakunnan pääjumalanpalveluksen yhteydessä ja se koskettaa koko perheväkeä. Konfirmaation jälkeen nuori saa osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, mahdollisuuden kristilliseen vihkimiseen ja oikeuden toimia kummina. Konfirmaatiopäivänä seurakunnan työntekijät ja isoset voivat toivottaessa vierailla konfirmoidun nuoren juhlissa.

Värikäs Raamattu ja nuoren lakatut kynnet.

Viestintäkanavat

Facebookissa Kaustisen ja Ullavan seurakunta
Instagramissa @luolanurkka

Joihinkin rippikoulua koskeviin kysymyksiin saat tietoa usein kysytyistä kysymyksistä.

Seurakunnan aikuisia kutsumme esirukouksiin nuorten puolesta, jotta rippikouluvuosi voisi olla uskon vahvistumisen ja aikuistumisen aikaa.

Ehtoollinen rippikoulussa

Nykyisen rippikoulusuunnitelman myötä ehtoollisen viettäminen yleistyy jo riparin aikana ennen konfirmaatiota. Rippikoulusuunnitelmassa sanotaan: Rippikoulun juuret ovat itsenäiselle ehtoolliselle valmistamisessa. Lapset voivat vanhempiensa tai muiden kristilliseen kasvatukseen osallistuvien kanssa osallistua ehtoolliseen. Näin myös rippikoululaiset saavat rippikoulun aikana osallistua ehtoolliselle yhteisessä jumalanpalveluksessa rippikoulunsa ohjaajan kanssa. On suositeltavaa, että rippikouluryhmä osallistuu ehtoolliselle useamman kerran rippikoulun aikana. Tällöin ehtoollisopetusta annetaan jo rippikoulun alkuvaiheessa. [...] Ehtoollinen perustuu vapaaehtoisuuteen ja ehtoollispöytään voi tulla myös ottamaan vastaan siunauksen.

Jo rippikoulun aloitusmessussa loppiaisena kutsumme riparin aloittavia, vanhempia ja perheenjäseniä saapumaan alttarille. Samoin keväällä pidettävissä jumalanpalveluspäivissä, päiväriparin messussa ja riparien päätösmessuissa. Riparilaiset joko siunataan tai he ottavat vastaan ehtoollisen. Kun ehtoollisen merkityksestä on kerrottu, myös ehtoollisen vastaanottaminen on mahdollista. Kumpi tahansa vaihtoehto, siunaaminen tai ehtoollisen nauttiminen, on hyvä. Alttarilta saamme Jumalan rauhan ja anteeksiantamuksen ilon. Toivomme, että moni löytää alttarilta voiman lähteen, jonne saapuu mielellään usein.

 

Rippikouluvuosi 2021 - alustavia aikatauluja 

(päivitetty 10.9.2020)

Marraskuu 2020:
Koulujen ja postin kautta jaetaan rippikoulun infokirje ikäluokalle marraskuussa.
Rippikouluun ilmoittautuminen on käynnissä nettisivujen kautta jouluun saakka.
Ilmoittautumisajan päätyttyä seurakunnan työntekijät jakavat rippikouluun ilmoittautuneet mahdollisuuksien mukaan toiveet huomioon ottaen rippikouluryhmiin.
Vuonna 2021 teemme yhteistyötä Halsuan seurakunnan kanssa siten, että valittavana on kolme rippikouluryhmää.
Kaksi leiririppikoulua pidetään Nuolisessa. Lisäksi Halsuan seurakunnan kanssa järjestetään yhteisripari, jonne mahtuu 5-8 nuorta Kaustiselta tai Ullavasta. Mikäli kaikki ilmoittautuneet kuitenkin mahtuvat Nuolisen leireille, emme osallistu Halsuan leirille. 

Tammikuu 2021:
Rippikoulustartti on loppiaisena keskiviikkona 6.1. Kaustisen kirkossa. Tänne kutsumme kaikki rippikoululaiset sekä vanhemmat ja kummit.

Helmi-toukokuu 2021:
Rippikoululaiset osallistuvat seurakunnan toimintaan ja etukäteispäiviin. Tarkemmat päivät selviävät loppuvuodesta 2020.

Kesä-heinäkuu 2021:
Järjestetään kaksi tai kolme leiririppikoulua.

Elokuu 2021:
Järjestetään kaksi konfirmaatiota Kaustisen kirkossa ja yksi Ullavan kirkossa. Päivämäärät selviävät loppuvuodesta 2020.

Nuoren riparimuistelut

Muistan miten mua jännitti mennä riparille, mietin mitähän tästä oikein tulee. Riparilla puhuttiin paljon elämästä, Jumalasta, myös kuolemasta ja muista vakavista jutuista. Mutta tehtiin paljon muutakin, oltiin vesisotaa ja juteltiin iltaisin. Jotain jäynääkin tehtiin: käpyjä löytyi sängyistä!

Mulla oli heti riparille mennessä semmoinen tosi levollinen olo. Ja vaikka aluksi oli jännittänyt, niin kyllä siltä itkien lähdettiin pois. Kun tulin kotiin, oli tosi tyhjä olo.. Mietin, miksi riparilla oli niin hyvä olla? Olihan siellä kavereita ja ruokaa ja kaikkea.. mutta myös siksi, että Jumala oli siellä läsnä ja sai puhua kaikista itseä askarruttavista asioista. Mulla oli siellä sellainen turvallisuuden tunne. Ja huomaan edelleen silloin kun iltaisin rukoilen iltarukousta, että mulla on yhtä turvallinen olo siinä, kuin siellä riparilla oli.

Puutikuista tehty risti avonaisen Raamatun päällä.

Lisätietoja