Köyttää

Näin Vintage-mallisen heinäpaalin pyörälenkillä. Siitä onkin aikaa, kun klupuna sai kasata paaleja korkeiksi kuormiksi. Kyllä eivät heinät päässeet pois muotista, johon paalauskone oli ne köyttänyt kahden paalinarun avulla. Kiinni on ja pysyy!

Jeesus kepitti fariseuksia useamman kerran. Heidän opetuksensa oli oikeaa, ja sille Jeesus antoi hyvät rispektit. Tekojen puolesta mentiin kuitenkin ojaan totuuden tieltä, niin että maitohorsmat lakosivat. 
He kun köyttivät toisten harteille opillisia ja moraalisia taakkoja näkymättömin paalinaruin. Kun haavoitetun ihmisen murtumispiste kajahti jossain ilmoille, fariseuksia ei näkynyt.   

Jos silloin olisi voinut ottaa selfien, fariseus olisi sommitellut siihen ulkonaisesti huippuunsa hiotun hurskautensa - tupsut ja hapsutkin kohdallaan. Sille 
Jeesus ei olisi kuitenkaan antanut mitään arvoa. 
Kenenkään ei pidä nousta toisten yläpuolelle. Ihmisellä on vain yksi Isä, Jumala ja vain yksi mestari, Kristus. 
Joka muuta viestii, kertoo oman elämänsä suunnan; se on pois valosta pimeyttä kohti. 

Itsensä alentanut Kristus kantoi ristille kaikkien meidän taakkamme. Hän ei halua ”köyttää” meille lisää, vaan vapauttaa meidät kuulemamme Jumalan sanan mukaan tekemään uskon näkyväksi arjessa. Siellä, missä puhaltaa armon tuuli, noustaan 
hyvinkin syvältä takaisin maan pinnalle ja tavoitetaan katseella taas taivas. Meidän kotimme.

 

Veli-Pekka HarjuVeli-Pekka Harju

kirkkoherra

Jeesus puhui väkijoukolle ja opetuslapsilleen:
    ”Mooseksen istuin on nyt lainopettajien ja fariseusten hallussa. Tehkää siis niin kuin he sanovat ja noudattakaa heidän opetustaan. Älkää kuitenkaan ottako oppia heidän teoistaan, sillä he puhuvat yhtä ja tekevät toista. He köyttävät kokoon raskaita ja hankalia taakkoja ja sälyttävät ne ihmisten kannettaviksi, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa. Kaiken minkä tekevät he tekevät vain siksi, että heidät huomattaisiin. He käyttävät leveitä raamatunlausekoteloita ja panevat viittaansa isot tupsut, he istuvat pidoissa mielellään kunniapaikalla ja synagogassa etumaisilla istuimilla ja ovat hyvillään, kun ihmiset toreilla tervehtivät heitä ja kutsuvat heitä rabbiksi.
    Älkää te antako kutsua itseänne rabbiksi, sillä teillä on vain yksi opettaja ja te olette kaikki veljiä. Älkää myöskään kutsuko isäksi ketään, joka on maan päällä, sillä vain yksi on teille isä, hän, joka on taivaissa. Älkää antako kutsua itseänne oppimestariksi, sillä teillä on vain yksi mestari, Kristus. Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija. Sillä joka itsensä korottaa, se alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.”