Uutiset

Alla on seurakuntaa koskevia uutisia. Uutisten alla olevasta linkistä pääset Kokkolan seurakuntayhtymän yhteisiin uutisiin. Sieltä löytyvät muun muassa yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston päätökset.

Uutislistaukseen

The Chosen - erilainen elokuva Jeesuksesta

Jeesus ja opetuslapsia veneessä.

Jeesuksen seuraajaksi lähteminen mullistaa perusteellisesti kalastajaveljesten Pietarin (Shahar Isaac, oik.) ja Andreaksen (Noah Adams) elämän.

Jeesuksen elämästä on  vuosikymmenten aikana tehty useita elokuvia. Tuorein ja aiemmista poikkeava on amerikkalainen The Chosen -sarja (suom. Valittu, voisi olla myös Valitut). Sarja on toteutettu ennätyssummiin nousseella joukkorahoituksella. 

Sarjasta on luvassa kaikkiaan seitsemän kautta, joista kolmas on juuri ilmestynyt. Sarjan voi katsoa sovelluksesta, josta löytyy tekstitys 70 kielelle, myös suomeksi.
Ohjaaja Dallas Jenkins on  yksi sarjan käsikirjoittajista, joiden konsultteina on eri  kirkkokuntien pastoreita ja juutalainen rabbi. Jeesuksen persoonaa ja evankeliumien tapahtumia ja ihmisiä kuvataan inhimisellä ja raikkaalla otteella. 

Useille Jeesuksen seuraajille ja hänen kohtaamilleen ihmisille on luotu tarina ja henkilökuva. Katsojalle tarjotaan myös
välähdyksiä Vanhan testamentin ajalta ja Jeesuksen lapsuudesta. Polveilevan kerronnan takia juoneen kiinni pääseminen vie tovin, mutta kärsivällisyys palkitaan.
Katsoja saa ahaa-elämyksiä ja paikoitellen eläytyy liikutukseen asti. Sarja myös haastaa kuvataiteen luomia ja katsojan omia mielikuvia: Olisiko tuokin jo pyhäkoulusta tuttu tapahtuma voinut oikeasti mennä noin? 

Eikö Pietari olekaan parrakas vanhus? Tuskin oli ainakaan silloin, kun Jeesus kutsui hänet ihmisten kalastajaksi. Hänellä on myös nuori vaimo sekä anoppi, jonka Jeesus parantaa kuumetaudista. 
Opetuslasten erilaisten taustojen ja luonteiden synnyttämät jännitteet tulevat hyvin esille. Pietari on kiivas ja kärkäs ottamaan kantaa. Simon Kiivailija (Alaa Safi)
oli kuulunut vapaustaisteilijoihin, jotka halusivat tarttua aseisiin roomalaisia miehittäjiä vastaan. Juudas Iskariotin (Luke Dimyan) vilpittömyys askarruttaa katsojaa. 
Matteus (Paras Patel) on  maanmiestensä hyljeksimä, koska hän oli työskennellyt roomalaisille veronkerääjänä. Hänet kuvataan lievästi autistisena, mutta Jeesus valitsee juuri hänet kirjurikseen.

Jeesuksen hahmo (Jonathan Roumie) on melko perinteinen, mutta hän puhuu vapaasti ja nykykielellä, ei raamatunlauseilla. Hän on huumorintajuinen ja käsittelee ja kouluttaa riitaista opetuslapsijoukkoaan taitavasti.
Monet juutalaiset odottivat Kirjoituksissa luvattua messiaskuningasta vapauttamaan heidät miehittäjän vallasta. Jeesus kuitenkin  julistaa Jumalan valtakuntaa, joka on tarjolla kaikille kansoille kaikkina aikoina. 
Jeesuksen ihmeteot kuten sairaiden parantamiset, 5000 kuulijan ruokkiminen  ja veden päällä kävely on kuvattu vaikuttavasti.

Yksi alkujaksojen koskettavimpia hahmoja on juutalaisten Suuren neuvoston jäsen Nikodemos (Erick Avari). Kun Jeesus vapauttaa Maria Magdalenan (Elizabeth Tabish) riivaajien vallasta, Nikodemos vakuuttuu Jeesuksen messiaanisuudesta. Silti päätös jättää etuoikeutettu elämä ja lähteä seuraamaan Messiasta on hänelle kiperä. 
Jeesuksen äiti Maria (Vanessa Benavente) on valoisa ja viisas hahmo, jolta opetuslapset kyselevät Jeesuksen syntymästä ja lapsuudesta.
 
Sarja on kuvattu Yhdysvalloissa eikä autenttisilla tapahtumapaikoilla. Rakennukset ja muut kulissit eivät aina vastaa mielikuvia tuon ajan Israelista, mutta  yksityiskohtiin ei kannata juuttua.  
The Chosen on tervetullut tapa kuvata Jeesusta ja hänen merkitystään uudelle sukupolvelle, jolle  visuaalisuus on tärkeää. Sarja on saanut monet avaamaan Raamatun kenties ensimmäistä kertaa. Sarjalla on yli 50 miljoonaa katsojaa 180 maassa. 
 The Chosen on mainiota katsottavaa juuri paastonaikana, vaikka Jeesuksen kärsimyshistorian vuoro tuleekin vasta myöhemmissä jaksoissa.

Sarjaa voit katsoa täältä. Suomenkielisen tekstityksen voit valita kun olet avannut jakson, jonka haluat katsoa. Tekstityskielen valinta tehdään oikealla alhaalla olevasta kuvakkeesta.
Ilmainen sovellus löytyy myös sovelluskaupoista nimellä The Chosen. 1. kausi on nähtävissä myös Netflixissä.

Teksti: A-I Björkström
Kuva: Angel Studios

6.3.2023 09.57