Keskiaikapäivillä pureudutaan ajan töihin ja ammatteihin

Julkaistu: 04.09.2019

Keskiaikapäivät (Medeltida dagar) järjestetään jälleen tulevana viikonloppuna. Koko perheen tapahtumaa vietetään perjantaina ja lauantaina 6.–7.9. keskiajan hengessä, ja sen ajan ihmisen työtä ja elämää miettien ja kokeillen.
Perjantai-iltana on tarjolla Opetusravintola Kokkolinnassa keskiajan herkkuja. Tilaisuus on maksullinen ja siihen täytyy ilmoittautua etukäteen, jotta ruokaa on riittävästi kaikille halukkaille. Ilmoittaudu soittamalla p. 0408085557 tai viestillä osoitteeseen info (at) kokkolinna.fi.

Lauantai-aamun pyhiinvaellukselle lähdetään klo 5.30. Bussi vie Kaarlelan kirkolta Yli-Sokojan kivikirkolle. Aamurukouksen jälkeen kävellään takaisin Kaarlelaan. Matkan aikana saa rukoilla, jutella, olla hiljaa ja nauttia aamupalan Pimjalon tilalla. Varaa muutama lantti bussirahaa ja aamupalaan.

Kirkonmäellä avautuu keskiaikainen markkinamaailma. Aluksi vietetään Laudes-rukoushetki kirkossa. Sen jälkeen voi hypätä katsomaan erilaisia työnäytöksiä, joissa voi kokeilla omia kädentaitoa tai vain ihailla toisten taitoja.
Milloin muuten viimeksi olet ampunut jousella? Nyt voit kokeilla sitäkin. Tai katsella ja kokeilla sirkustemppuja, balladilaulua, tanssia tai vain ihailla Torgare Sommarteaterin Blåeld-musiikkiteatteriesitystä. Ehkä sinun – ja minun ainakin – on parempi vain katsella miekkailunäytöstä. Mukava on myös osallistua Hroswithan teatteriryhmän keskiaikaisnäytökseen. Perheen lapsille museo järjestää lasten turnajaiset.

Kaarlelan seurakuntakodin Öja-salissa järjestettävässä seminarissa pääsee Erikin johdolla keskiajan asioiden ja ilmiöiden äärelle, esitelmiä kuunnellen ja niistä keskustellen. Sen jälkeen kannattaa jo tulla nauttimaan Anna-emännän johdolla loihdittua keskiaikaista ateriaa Anders-saliin. Ai niin, onhan siellä Labor humanum -kronikka: tule seuraamaan!
Keskiaikaismarkkinoiden lisäksi tarjolla on hieman uudempaa markkinatarjontaa. Karleby Hembygdsföreningin toimihenkilöt ovat jälleen laittaneet pystyyn muhkeat syysmarkkinat. Tarjolla on paljon sellaisia tuotteita, joita tarvitaan syksyllä ja talvella. Kannattaa piipahtaa myös kahvilla Kotiseutumuseossa.

Tärkeä vinkki: Kokkolan urheilutalon parkkipaikalta kulkee koko lauantaipäivän ajan maksuton bussikuljetus markkinapaikalle. Ensimmäinen bussi lähtee urheilutalolta klo 9.30 ja viimeinen vuoro palaa markkinapaikalta kaupunkiin klo 16. Käytä hyväksesi!

Keskiaikapäivät Medeltida dagar päättyy Vesper-rukoushetkeen Kaarlelan kirkossa klo 18. Vesperissä laulaa Karleby Gosskör (Kokkolan ruotsinkielinen poika-kuoro). Kirkossa hiljennymme yhdessä kanttori Martti Laitisen johdolla. Sen jälkeen alkaakin olla aika vaeltaa kohti kotia.

Teksti: Martti T. Nykänen
Keski-Pohjanmaan konservatorion kansanmusiikin lehtori Pasi Porvari (vas.), Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntapastori Martti Nykänen, rumpali Oskari Paakki, museotoimenjohtaja Kristina Ahmas sekä museoamanuenssi Anniina Kiiskinen K.H.Renlundin museolta virittelevät alkusoittoa Kaarlelan kirkossa. Kuva: Kristina Klingenberg