Uutiset

Valmistu, Herran kansa

Julkaistu: 19.12.2018

Joulusiivouksen merkitystä on vähätelty. Komeroiden siivoajalle vitsaillaan: Aiotko viettää joulun komerossa? Peruslauseita siivoamisen aatteessa on, että älä säilytä tavaraa, joka ei tuo iloa itsellesi tai perheelle.
Väitän, että ihan tavallinenkin, viikkosiivouksen tapainen paikkojen puhdistaminen puhdistaa myös mieltä. Joulusiivous voi olla turhista huolista ja taakoista luopumista ja niiden pois panemista.
Se jopa vapauttaa omantunnon, sydämen ja sielun niistä asioista, jotka luovat varjoja, eivätkä päästä joulun valoa sisimpään asti.

Minun ikäluokallani joulusiivous meni joskus liiallisuuksiin. Mutta eikö kunniavieraiden tuloon aina valmistauduta huolella?
Ylilyöntejä tulee. Ajattelen, että joululahjojen paljous ja pakollisuus on tämän päivän ylilyönti.

Jeesus syntyy jouluna kaikille. Sinun saattaa kuitenkin olla jostain syystä vaikea antaa taivaallisen valon loistaa itsellesi. Ihmisen elämään luovat pitkän varjon eletty menneisyys ja ahdistusta herättävä tulevaisuus.

Jeesuksen syntyminen talliin julistaa, että niin vaatimattomia oloja ei olekaan, etteikö hän voisi siellä syntyä, rovasti Hannu Kuusniemi kirjoittaa. Kuvassa Kuusniemen perheen napolilainen seimiasetelma. Kuva: Taina Lamminen

Jouluun valmistautumalla ei voi taata Jumalan läsnäolon kokemusta. Joulusanoman synnyttämä mielenrauha ja ilo tulevat lahjana. Jeesuslapsi itse on rauhantuoja ja maailman valo. Tallin hämärissä alkaa taivaallinen valo kutsua väkeä seimen ääreen.

Olivatpa elämän olosuhteet minkälaiset tahansa, joka tapauksessa Jeesus syntyy jouluna. Hän syntyy yllättäviin paikkoihin, sinnekin missä häntä ei odoteta. Jeesuksen syntyminen talliin julistaa, että niin vaatimattomia oloja ei olekaan, etteikö hän voisi siellä syntyä.

Kukin valmistautukoon suuren vieraan saapumiseen omalla tavallaan. Jouluun virittävät siivouksen lailla joulumusiikki, joulun tuoksut, vaatimattomat lahjat, yhdessäolo, edesmenneitten muistaminen, kirkonkellojen kutsu ja monet meille kristityille arvokkaat asiat.

Jouluun valmistautuminen siivoamalla on luterilaista paastoamista, joka koskee niin miehiä kuin naisia.

Teksti: Hannu Kuusniemi