Roben kirkko jälleenrakennetaan

Julkaistu: 07.09.2018

Tänä kesänä Kaustisen Aittakahvilan, Tapulin kirkkokahvien ja Ullavan Vohvelikahvilan tuotoilla tuetaan Roben kylän kirkon rakentamista Etelä-Sudanissa 1454 eurolla. Kaustisen ja Ullavan seurakunnan lähetystyö haluaa suuresti kiittää kaikkia vapaaehtoisia, kaffivieraita ja tapahtumien järjestäjiä näin huomattavan summan kasaan saamisesta! Mutta missä on Robe ja mikä on sen kirkon tarina? Seuraavassa lähetystyöntekijämme Antti Saarenkedon luentojen ja diakuvien pohjalta kirjoitettu pieni kuvaus Robesta ja Etelä-Sudanista:

Etelä-Sudan on nuori 2011 vuonna itsenäistynyt valtio. Ennen itsenäistymistä maassa käytiin 25 vuoden mittainen sisällissota. Myös Roben kylän asukkaat ovat uudisraivaajia, jotka ovat joutuneet aloittamaan elämänsä täysin tyhjästä. Kylässä on kaikesta puutetta. Ennen kylän kaikki vesikin haettiin yhdestä sameasta lammikosta. Erään yksityisen suomalaisen lahjoituksena kylään kuitenkin saatiin vast’ikään porakaivo. Mutta sitäkin ennen ovat Roben kylän asukkaat olleet vailla jotakin suurempaa. Kyläläiset ottivat omasta aloitteestaan yhteyttä Juban luterilaiseen seurakuntaan ja toivoivat seurakunnan perustamista kylään. Kyläneuvosto osoitti ja seurakunnan työntekijä vihki kirkolle sopivan tontin käyttöön. Eikö tunnu erikoiselta, että ennen kaikkea muuta kyläläiset haluavat rakennuttaa juuri kirkon? Eräs seurakuntalainen kuitenkin vastasi: ”Kun Jumala on kanssamme, kaikki muukin hoituu.”

Sadekauden vaikeiden kulkuyhteyksien jälkeen kirkkoa alettiin heti innolla rakentaa rakennusmiesten ja seurakuntalaisten voimin. Sleyn keräämin varoin ja Etelä-Sudanin ev.lut. kirkon käytännön avustein saatiin kirkko valmiiksi ja avajaiset olivat vuonna 2013. Kuitenkin kirkkoa on sittemmin kohdannut suuri onnettomuus, kun myrsky tuhosi kirkon lähes täysin. Innolla ja rakkaudella rakennettu kirkko toimii Afrikassa yleensä myös pienen kylän kokoontumistilana ja jopa kouluna, mutta Roben kylä menetti tässä onnettomuudessa kylänsä sydämen: jumalanpalveluspaikan. Nyt me saamme auttaa heitä jälleen rakentamaan sen.

Etelä-Sudan kärsii nyt rajun uuden sisällissodan kourissa ja sen johdosta sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja siirtymään Ugandan puolelle pakolaisleireihin. Kuitenkin toivo elää ja seurakuntien työntekijät, niin ahtaalla kuin tuossa maassa ovatkin, tekevät työtään rakkaudella jopa ilman kunnollista palkkiota. Palkkio ei ole heille ykköskysymys, vaan evankeliumin ja toivon vieminen ahdistavassa tilanteessa. Eikö juuri meidän hyvinvoivien rauhan maassa elävien kristittyjen tehtävä ole myös auttaa heitä? Muistakaa Etelä-Sudania rukouksin, muistaa Antti Saarenketo aina puheensa lopuksi painottaa. Muistakaamme siis tehdä niin ja kiitollisin mielin antaa sen mukaan kuin voimme.

Kaustisen ja Ullavan seurakunnan lähetystyön vastuuryhmä