Seurakuntien rippikoulukesä starttasi

Julkaistu: 06.06.2018

Seurakuntien leirikeskukset täyttyivät tuhansista rippikoululaisista koulujen loputtua. Kesä on rippikoulujen leirijaksojen vilkkainta aikaa.

- Lohtajalla on yksi iso ripari Ohtakarin leirikeskuksessa heinäkuun puolivälissä. Muutama nuori menee järjestöjen ripareille, kertoo Lohtajan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Oili Ijäs.

- Rippikoulua sävyttää nyt jo uusi valtakunnallinen rippikoulusuunnitelma Suuri ihme, jota nyt jo osin sovelletaan,
vaikka virallisesti se astuu voimaan vasta tulevana syksynä.

Päivärippikoulu ja ensimmäiset leirijaksot ovat käynnistyneet myös Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa. RipariUudessa rippikoulusuunnnitelmassa lisätään nuorisolähtöisyyttä ja nuorten osallisuutta.

- Ehtoollista vietetään rippikouluryhmänä jo riparin aikana, kun ehtoollisesta on ensin opetettu, Ijäs kertoo.

- Lasten ehtoollinen on ollut kirkossamme voimassa jo pitkään, mutta siitä on opetettu varsin vähän eikä
lasten osallistuminen ehtoolliselle ole kovin yleistä. Itsenäisesti ehtoolliselle saa osallistua konfirmoituna.

Ripari on tärkeä juttu paitsi nuorelle ja isosille, myös seurakunnan työntekijöille.

- Innolla ja aina samalla vähän jännittäen odotamme riparia, sillä se on yli puoli vuotta kestävästä rippikoulusta
ehkä se tärkein jakso, Oili Ijäs sanoo.

- Uskon ja elämän tärkeiden asioiden äärellä yhdessä viipymisellä on parhaimmillaan iso merkitys rippikoululaisen, isosen ja työntekijänkin koko elämään.

- Rippikouluihin sisältyvät leirit ovat vuosikymmenestä toiseen säilyttäneet suosionsa, sanoo kirkkohallituksen
rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen.

- Yli 90 prosenttiin rippikouluista sisältyy noin viikon mittainen leirijakso. Leirijakson sisältävien rippikoulujen ohella päivärippikoulujen suosio on ollut viime vuosina hienoisessa kasvussa.
Suomessa rippikouluun osallistuu vuosittain yli 45.000 rippikoululaista ja noin 20.000 isosta. Rippikouluryhmiä
on vuosittain reilusti yli 2000.

Rippikoulujen asema osana suomalaista nuorisokulttuuria on vuodesta toiseen säilynyt vahvana.

- Nuorilähtöisyys, yhteisöllisyys, turvallisuus, isostoiminta ja jatkuva kehittäminen. Ne ovat avaintekijöitä rippikoulun menestykseen.

- Rippikouluilla on hyvä maine nuorten keskuudessa. Puhe rippikouluista on positiivista, ja parasta markkinointia onkin nuorilta nuorille menevä viesti, Pulkkinen listaa syitä rippikoulun menestykseen.

Teksti: A-I Björkström & Kirkon viestintä