Viikon sana

Oksa

Kukkiva puun oksa, vaikkapa omenapuun, on kaunis maljakossa pöytää koristamassa. Kukat ovat kauniita useita päiviä, kunnes ne kuihtuvat. Samoin kuihtuu lopulta oksakin.

Oksa voi hyvin ja kasvaa vain yhteydessä runkoon. Se on täysin riippuvainen rungosta saamastaan juurinesteestä. Samalla se myös saa kaiken tarvitsemansa ravinnon siitä.

Yhteys on ykkösasia myös kristityn suhteessa Jumalaan. Sunnuntain epistolatekstissä Paavali käyttää vertauskuvaa oliivipuusta, sen rungosta ja oksista. Paavali kuvaa, että Jumalan yhteydessä pysymisessä on kysymys hänen hyvyydessään pysymisestä.

Jumalan hyvyyttä on ennen kaikkea Jumalan armo sekä syntien anteeksiantaminen, mikä mahdollistaa yhteyden Jumalaan. Hyvyydestään voimme nauttia myös vaikkapa luonnossa, läheisten ja ystävien kanssa, ruokapöytään istuessamme. Sitä on jo päivän ensimmäinen auringonsäde.

Hanna Byskata
perheneuvoja
Kokkolan
seurakuntayhtymä

 

Sunnuntai 20.8.

Roomalaiskirje 11:17-24

Jos jalosta oliivipuusta on katkaistu oksia ja jos sinut, joka olet peräisin villistä oliivipuusta, on oksastettu oikeiden oksien joukkoon, niin että olet päässyt osalliseksi puun juurinesteestä, älä ylvästele alkuperäisten oksien rinnalla! Mutta jos ylvästelet, muista, ettet sinä kannata juurta vaan juuri kannattaa sinua. Sanot ehkä, että nuo oksat katkaistiin, jotta sinut voitaisiin oksastaa. Se on totta. Ne katkaistiin pois epäuskonsa tähden, mutta sinä pysyt, kun uskot. Älä silti ole ylimielinen, vaan pelkää! Jos Jumala ei säästänyt luonnollisia oksia, ei hän säästä sinuakaan. Katso, kuinka Jumala on sekä lempeä että ankara. Langenneita kohtaan hän on ankara, sinua kohtaan lempeä, jos pysyt kiinni hänen hyvyydessään; muuten sinutkin leikataan pois. Mutta myös nuo toiset oksastetaan uudelleen, elleivät he jää epäuskonsa valtaan, sillä Jumala kykenee liittämään heidät takaisin runkoon. Jos kerran sinut on leikattu irti villistä oliivipuusta, johon luonnonmukaisesti kuuluit, ja vastoin luontoa oksastettu jaloon oliivipuuhun, niin totta kai nämä alkuperäiset oksat voidaan liittää takaisin omaan puuhunsa.