Pääsiäisnäytelmällä pitkät perinteet

Julkaistu: 11.04.2019

Lohtajan seurakunta lienee Keski-Pohjanmaalla yksi harvoista, ellei ainoa, missä pääsiäisnäytelmää on esitetty liki 30 kertaa. Pääsiäisnäytelmiä tai -kulkueita ovat seurakuntalaiset seuranneet yhtäjaksoisesti ainakin 1990-luvun alusta.

- Tämä on mieluinen ja vaivan arvoinen urakka. Siitä alkaa pääsiäinen! Näin sanovat muutkin työntekijät. Näytelmillä tavoitamme ison joukon seurakuntalaisia, nuorisotyönohjaaja Oili Ijäs kertoo.

- Useimmiten näytelmät toteutetaan työntekijävoimin, mutta mukana on ollut myös seurakuntalaisia, joista osa on harrastajanäyttelijöitä. Tänä vuonnakin seurakuntalaisia on rooleissa. Kerrallaan näyttelijöitä tarvitaan alle kymmenen, Ijäs lisää.

Alusta lähtien suunnittelussa ja toteutuksessa mukana ollut Ijäs ohjaa, mutta toteutusta mietitään myös yhdessä.

Pääsiäisnäytelmän Kirkko kestää - väki vaihtuu -esityksiä on kahtena peräkkäisenä päivänä kaikkiaan kymmenen. Näytelmä esitetään kaikille Lohtajan koululaisille ja alle kouluikäisille sekä useissa vanhusten palvelutaloissa. Kaikki näytökset ovat kaikille avoimia. Esityksen kesto on reilu puoli tuntia.

Näytelmän toteutus on vuosien saatossa vaihdellut, mutta pääosassa on kristillinen sanoma, joskus paikallisuus sekä kiinnittyminen nykypäivään. Kun Lohtajan kirkossa tehtiin vuonna 2009 remontti, sekin näkyi käsikirjoituksessa.

Oili Ijäs haki alkuun oppia näytelmän kirjoittamiseen muiden seurakuntien toteutuksista. Sittemmin hän on etsinyt valmiita tekstejä, ideoinut rooleja ja muokannut valmiita kuvaelmia. Viime vuosien näytelmät Ijäs on kirjoittanut pääosin itse.

Seurakunta teki aikoinaan yhteistyöstä myös Kälviän kansanopiston kanssa. Opiskelijat tekivät harjoitustöinään näytelmään ääniä ja valoja. Näytelmässä kulkee vahvasti mukana myös musiikki; laulut, virret tai uudelleen tekstitetyt sävellykset.

Nyt kirkkorakennuksen 250. juhlavuonna näytelmä liittyy luontevasti lohtajalaisten omaan kirkkoon.

Tarinassa käytetään Markuksen evankeliumin henkilöitä ja otteita Jeesuksen elämän viimeisistä vaiheista maan päällä.

Toisessa kohtauksessa henkilöhahmot elävät 1700-luvun lopulla eli kirkon rakentamisen aikana.

- Sen ajan ihmiset ovat katsoneet samoja Lohtajan kirkon alttaritauluja kuin me nyt. Kirkko ja sen ympäristö näyttivät tuolloin tietysti vähän toisenlaisilta, Ijäs lisää.

Viimeiset kuvitteelliset roolihahmot ovat aikamme ihmisiä. He näkevät kirkon nykyisessä asussaan.

- Tänä vuonna alakoululaisille on hieman mukailtu versio. Alle kouluikäisille toteutamme lastenohjaaja Anne Peranderin kanssa aivan oman pääsiäiskertomuksen, Ijäs tarkentaa.

Tänä vuonna Lohtajan seurakunnan pääsiäisnäyelmään Kirkko kestää - väki vaihtuu osallistuu sekä seurakunnan työntekijöitä että seurakuntalaisia. Kuvassa Oili Ijäs (vas.), Vuokko Orjala, Juha Haapaniemi, Juha Orjala, János Gyülvészi ja Marita Karhula. Kuvasta puuttuvat Jenni Kinnunen, Maija Kupsala ja Anne Perander. Kuva: Anne Perander

Pääsiäisnäytelmä Kirkko kestää – väki vaihtuu esitykset:

KE 17.4.
Klo 9.45 ja klo 11 kirkossa.
Klo 13 Lepolassa, klo 14 Villa Mariassa, klo 15 Joutsenrannassa.
Klo 19 kirkossa. Sisältää illan ahdin.
TO 18.4.
Klo 9, klo 10 ja klo 12.15 kirkossa.
Klo 13.30 Kurkikartano.
Kaikki esitykset ovat kaikille avoimia.