Lähetys

Tervetuloa tutustumaan lähetystyöhön!

Mikä lähetys?

Evankeliumi, eli sanoma Jeesuksen pelastavasta työstä kuuluu maailman kaikille ihmisille. Lähetystyö pohjautuukin Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn (oikealla). Vieläkään kaikki ihmiset eivät ole kuulleet ilosanomaa, joten edelleen lähetystyötä tarvitaan. Lähetyksen tehtävä ei ole käännyttää ihmisiä väkisin, vaan tuoda Raamatun sanoma jokaista ihmistä lähelle, kuin kurotusetäisyydelle. Enää emme onneksi elä ristiretkien aikaa, kuten jotkut ehkä vielä luulevat. Samalla kun sanoma etenee, myös kristillinen rakkaus pyrkii tekemään hyvää, nousemaan sortoa vastaan ja auttamaan niitä, jotka ovat kaikkein huonoimmassa asemassa. Lähetystyö siis sisältää usein myös kansainvälistä diakoniaa.

Kuis sitä oikein tehdään?

Käytännössä lähetystyö on Raamatun sanan opettamista, julistamista, seurakuntien perustamista, jumalanpalveluksien pitämistä, ihmisten kohtaamista, kirkkojen rakentamista, opastusta, pappien ja diakonien ja muiden työntekijöiden kouluttamista, rahallisen avun etsimistä, kummiohjelmien aloittamista, diakoniatyötä, koulujen rakentamista, opettajien kouluttamista, elokuvien näyttämistä siellä, missä lukutaitoa ei ole, tv- ja radio-ohjelmien valmistamista...

Miksi meidän pitää antaa omastamme muihin maihin?

Ensinnäkin: Jeesus käski. Toiseksi avaan tässä lähetystyön luonnetta nykypäivän maailmassa. Tarkoistus on, että seurakunnan synty ja toiminta mahdollistetaan siten kuin minkäkin maan kulttuurin luonnollisesti istuu. Maan oma väki on rakentamassa omaa kirkkoaan, myös toimistoissa! Tarkoitus on luoda itsenäisiä kirkkoja ja seurakuntia, jotka jossain vaiheessa eivät ole enää ulkomaisesta avusta riippuvaisia. Meiltä Suomesta voidaan viedä monenlaisia eväitä niihin maihin, joissa koulutus ei ole meidän tasoamme. Hyvä esimerkki tästä on Nepaliin viety koulutus lastensuojeluasioista. Olemme monessa mielessä muita maita edellä ja Jumalan armoa on, että voimme tästä hyvästä jakaa muillekin.

Kuka voi lähteä lähetystyöhön?

Tänäkin päivänä tarvitaan sekä niitä, jotka lähtevät lähetystyöhön että niitä, jotka jäävät kotimaahan lähettämään eli rukoilemaan ja tukemaan lähetystyötä kukin omien voimiensa ja kykyjensä mukaan. Lähtijät eli lähetit eli lähetystyöntekijät ovat monen alan ammattilaisia. Sieltä löytyy pappia, kanttoria, nuorisotyöntekijää, puuseppää, kirvesmiestä, parturi-kampaajaa, opettajaa, sosionomia, matikan opettajaa, tiedottajaa... Ei varmaan tarvitse jatkaa enää, jotta ymmärrät, että periaatteessa kuka tahansa voi tulla lähetiksi. Lähetiksi tuloa varten käydään lähetysjärjestöjen järjestämä kurssi, jonne on haku. Tämän jälkeen arvioidaan lähtemisen mahdollisuudet. Lähetti tarvitsee myös tukirenkaan Suomessa eli nimikkoseurakunnat. Varsinaiseen työhön lähteminen usein vaatii parin vuoden kielikoulun käymisen ennen varsinaisen työn aloittamista. Työkaudet ovat yleensä 2-4 vuoden mittaisia, ja mielellään tietenkin toivotaan pitkäaikaisia tehtäväänsä sitoutuvia lähettejä. Toki mahdollista on lähteä myös vapaaehtoistyöhön tai lähetystyöharjoitteluun lyhyemmäksi aikaa. Näistä saat lisätietoa lähetysjärjestöjen nettisivuilta.

Tutustuhan myös omiin nimikkolähetteihimme, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestöihin sekä uutisiin!

Varila Minna

Nuorisotyönohjaaja, Lähetyssihteeri
Lähetys Nuorisotyö Varhaisnuorisotyö

Tikkakoski Kai

Kappalainen
Seurakuntatyö

Harju Veli-Pekka

Seurakuntatyö

Lähetyskynttelikkö

Lähetyskynttelikkö löytyy sekä Kaustisen että Ullavan kirkoista. Ostamalla kynttilän tuet lähetystyötä ja sytyttämällä sen rukoilla lähetystyön, oman itsesi, läheistesi tai jonkun muun tärkeän asian puolesta.

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.
Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.
Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen
ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea
mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."
(Matt 28:19-20)