Avioliittoon vihkiminen

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.

Kirkkohäiden perusedellytyksenä on, että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä, konfirmoituja evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Toinen pariskunnasta voi olla myös jonkun muun kristillisen kirkon tai yhteisön jäsen.

Välttämättömiä kirkolliseen vihkimiseen liittyviä asioita ovat:

• avioliiton esteiden tutkinta, kansanomaisemmin kuulutukset
  • papin, kanttorin ja vihkipaikan varaaminen
  • kaksi todistajaa
  • sormus

Kirkkoherranvirastoon kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoissa ennen vihkimistä. Kirkkoherranviraston kautta varataan vihkimisen aika ja paikka, samoin pappi ja kanttori.

Ennen vihkimistä pidettävässä ns. vihkiharjoituksessa käydään läpi käytännön asioita ja samalla pappi tutustuu vihkipariin. Harjoituksen aika varataan viraston kautta. Usein tapaaminen papin kanssa on häitä edeltävänä päivänä.
Kanttori vastaa häämusiikista. Häneen kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä niin häämarssien ja virsien kuin mahdollisten musiikkiesitysten osalta. Vihkitilaisuus on luonteeltaan pieni jumalanpalvelus.

Avioliitto, joka on solmittu esim. maistraatissa, voidaan pyydettäessä siunata.

Lisätietoa vihkimisestä ja häiden järjestelyistä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta.

"Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät."

(1. Moos. 1:27)